Logga in
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Glömt lösenord?

Så kan kollektivtrafiken bli mer attraktiv

Den som läser insändarsidorna har
blivit van att se klagomål från
missnöjda resenärer som stått och
frusit på perrongerna i väntan på
ett pendeltåg som aldrig dök upp
eller som blivit strandsatta på
trasiga tåg i de småländska
skogarna.

Behöver det vara så? Kan något göras för att
förbättra situationen? En vanligt
förekommande åsikt tycks vara att problemet
ligger i att underhållet förbisetts, eller att det
saknas tillräckligt med resurser och/eller medel för
underhåll.

Det är kanske delvis sant. Men det handlar inte heller bara om att satsa mer pengar på underhåll. Vårt perspektiv är detta: det som framför allt saknas är helhetssyn och livscykelperspektiv i upphandling, samt i förvaltning av fordonsflottor och infrastruktur.

Vad betyder det? En bra början är att man ställer rätt krav och väljer rätt fordonstyp i upphandlingen – och att man tar kontroll över de långsiktiga konsekvenserna. Det innebär att det blir lättare att bygga upp en underhållsorganisation som har rätt kapacitet i form av depåer, tekniker och reservdelar.

Fordonen får rätt egenskaper. Underhållsorganisationen får förutsättningar att göra det de ska. Driftstörningarna minskar och ekonomin hålls under kontroll.

Genom att dessutom följa upp och utnyttja den kunskap som uppstår när driften varit igång ett tag, så kan både driftsäkerhet och kostnadskontroll successivt förbättras ytterligare.

Framför allt kan du och jag som resenärer lita på att det tåg, den buss eller det flygplan vi väntar på repareras i tid, och att det kommer fram när det ska. Så blir kollektivtrafiken som helhet mer attraktiv, för alla.